Digital fremlæggelse er en sjov størrelse. Part 1
4. marts 2011 Skriv en kommentar
Hej alle nysgerrige læsere.
Jeg har fået den store ære at få lov til at blogge lidt på IT-cafeen’s blog. “Hvorfor gør jeg nu det, når jeg ikke sidder dernede og hjælper folk?” Jo nu skal i høre! Jeg sad for nyligt i bil sammen med 3 personer der gør utroligt meget for konstruktør linjen i Aalborg. Under turen får jeg fortalt om dette projekt de har sat igang. En blog hvor elever og erhvervslivet skulle mødes og løfte problematikker sammen.
Da jeg blogger rundt omkring på nettet til hverdag, så fangede dette min interesse ret så hurtigt. Samtidig har jeg altid følt at jeg har noget at byde ind med på netop sådan en blog som denne her.
Dette indlæg her skal handle om mine personlige THE DO og THE DONT DO emner indenfor hele digital fremlæggelses processen, samt nogle af de ting jeg går og fifler med af nye ideer.
THE DONT DO liste:
– Tro at digital fremlæggelse først begynder når man skal sætte power-point showet op 3-4 dage inden fremlæggelsen. Dette er en helt forkert holdning da der skal en overordnet struktur på ens mængde af filer. Da min gruppe og jeg sidste semester valgte at fremlægge digitalt, havde vi ikke tænkt over hvor meget unødvendigt arbejde der kunne opstå ved ikke arkivere alt ens materiale løbende og navngive det rigtigt med det samme. Heldigvis var det et andet fokusområde som vi ville give os i kast med, men det var slet ikke tænkt sammen fra starten af semestret.
– Tro kvalitetssikring kun hører til tegninger og revit modeller. Ved alt den arkivering af filer, så V-I-L der opstå fejl i navngivning og placering af filerne. Dette er helt klart noget som der skal være fokus på undervejs i ens semester.
–Først tage back-up’s af ens digitale arkiv langt henne på semestret. Jo større ens digitale arkiv bliver, jo farligere er det ikke at have en back-up, hvis tingene nu går galt.
– Alle “diverse” eller “rodekasse” mapper til fil arkivering skaber oftest flere problemer end hvad der er godt.
Listen kunne nemt blive meget længere. Men det er disse hovedpunkter der efter min mening er vigtigst at have med sig hele vejen.
THE DO liste:
– I et projekts opstart skal der findes et arkiverings system. Dette gælder primært en mappestruktur som gør det let og overskueligt at finde sine filer under hele projektet. Et godt råd ville være at fase inddele sine mapper.
Min gruppe valgte at bruge Projektweb som vores arkiveringssystem. Primært grundet back-up funktioner, søgefunktioner og metadata valgene. Samtidigt brugte vi Bips C204 og C212 navngivningssystemer til alle vores filer.
– Ugentlige gruppemøder er på mange måder et must. Min gruppe har altid holdt et 1-2 timers møde hver tirsdag hvor vi gennemgik vores tidsplan, timer diverse problemer. MEN! vigtigst af alt, sørgede for at uploade alle dokumenter til vores arkiv (projektweb). Det var meget nemmere at smide de dokumenter op når vi lukkede dem, end at vente til sidst med at uploade alt på en gang.
– Kvalitetssikring får større betydning. Fejl på tegninger ses ikke så nemt på en skærm, da man ikke kan se helheden på en gang. Vi 0plevede i gruppen flere gange hvor at fejl ikke blev opdaget, når vi ikke printede tegningerne ud og tjekkede dem igennem. Andre grupper nikker også genkendende til dette problem og de er også enige om en større fokus på kvalitetssikring.
– Pdf format er vejen frem til en god præsentation! Når de dage kommer hvor søvn er en mangelvare og alt skal smækkes ind i nogle slide show’s, så er pdf formatet vejen frem. Når i selv vælger at sige “Nu laver vi ikke mere på projektet og gør klar til ophængning”, så gør jer selv den tjeneste at konvertere ALLE dokumenter til pdf. formatet. Det stiller mindre krav til lærerne og jer når i skal fremvise jeres projekter, da det så kun kræver 1 program i stedet for 5-6 forskellige.
– Hyperlink til power-point bliver jeres ven. Hvis i vælger at bruge power-point til præsentations værktøjet, så står i over for et valg. 1. loade alle dokumenter ind i jeres power-point fil eller 2. lave en projekt mappe og hyperlinke alle dokumenter derind i power-point showet. Jeg har gennemført nogle tests af min gruppes power-point show hvor at det var hyperlinket og loadet ind.
Den hvor jeg loadede det hele ind, begyndte meget hurtigt at trække CPU og RAM, som et power-point show normaltvis ikke skal gøre. Dette skyldes først og fremmest en loadet power-point kommer op og fylde over 100mb (meget nemt.) Mens at en hyperlinket power-point fyldte 2,4 mb og ikke trak på CPU og RAM udover når PDF vieweren skulle åbnes.
Der findes rigtig mange råd og fif som også kunne bruges. Men i stedet for at skrive dem alle, vil jeg hellere fortælle nogle hovedpunkter jeg ser som vigtige og helt grundlæggende regler man bør tage til sig.
Denne tråd skulle helst bringe en masse gode debatter i fremtiden, da det er stadig er noget helt nyt for rigtig mange elever og lærere.
Jeg ser frem til debatten 🙂
/Kenneth Højbjerg, bk5b F2011