Revit tip – 3d pdf og Revit, (Tetra 4d og Acrobat 3d)
18. januar 2012 5 kommentarer
Hej Alle
Der er 2 indlæg i denne omgang, 2 forskellige metoder at oprette 3d pdf, bedre og nemmere end mit tidligere indlæg om 3d pdf, forskellen denne gang er at det desværre er købe programmer, men med mulighed for at få pre release eller en trial version.
3d pdf og Tetra 4d
Jeg er blevet inviteret til at være med i et pre release på et addin til Revit, som kan eksportere fra Revit til 3d pdf.
Programmet er lavet af Tetra 4d som uddeler nogle pre release licencer på deres addin, så hvis i gerne vil have muligheden for at prøve programmet kan i gå på deres hjemme side og se om de deler flere pre release licencer ud, jeg ved ikke hvor mange de deler ud, men det er da et forsøg værd.
Jeg har arbejdet lidt med programmet er er kommet til den konklusion, indtil videre at hvis man gerne vil have noget stabilt pt. skal man vælge metoden beskrevet neden under. Det er ellers et godt og lovende progam fra Tetra4D, det gør det lidt nemmere at ekportere fra Revit, det er nogle færre klik og et “bedre” resultat, da man kan aktivere mål systemerne, så brugeren med adobe reader kan mål på 3D modellen.
Der vil komme en opdatering fra mig når det begynder at virke mere optimalt, som sagt er det en beta test, hvor der er lidt fejl i endnu.
Trial: http://www.tetra4d.com/3dpdf
Pre release ansøgning : https://forms.netsuite.com/app/site/crm/externalleadpage.nl?compid=1268810&formid=1&h=9a1eb4e77a70417d932d&redirect_count=1&did_javascript_redirect=T
Ellers kan man hente deres trial version og se hvor langt man kan komme med den, om ikke andet så kan man få prøvet hvad det er?
Hvis man bliver udvalgt til at være med i deres pre release, får man når programmet er færdig, en fuld licens nøgle til det færdige program.
3d pdf og Acrobat 3d
Jeg har også arbejdet lidt videre med 3d pdf og er kommet frem til den konklusion at, når man kører det igennem bentley som i min tidligere blog post bliver de grafiske informationer, farver og andet udsende på bygningen “forvrænget” med nogle forkert farver feks kan vinduer blive røde. Ikke det bedste at sende til bygherre eller nogle entreprenører. Derfor har jeg anskaffet et ældre program som hedder Acrobat 3d, hvor man kan eksportere sin Revit tegning til DWF format og åbne det direkte i Acrobat 3d.
Link til trial Acrobat 3d: http://te.hu/download/adobe/demo/acrobat/acro3D80_efg.zip
Det er så simpelt som det lyder, åben programmet og “from file” den dwf fil som du har lavet åbner du og så converter den selv til 3d pdf .
Se mit forsøg med 3d pdf i Acrobat 3d. 3d pdf forsøg
Det eneste “problem” som jeg kan finde er at når man aktivere 3d pdf “billedet” er at den zoomer ind så man ender inde i bygningen, så man skal starte med at zoome ud, det kan være en fordel at klikke på de 2 ikoner som er markeret på billedet, så er det nemmest at navigere rundt i pdf´en
/Dan Nissen, 6.sem
Hej Dan.
Rigtig godt indlæg, som har noget relevans til studiet, samt til erhvervslivet.
Hvis jeg må komme med mine 2 cent til emnet. Det er ikke teknisk viden, men mere strategisk viden om hvornår sådan pdf programmer skal bruges.
– Mange bygherrer, selv ved størrer sygehus sager, beder stadigvæk om at få tegningsmateriale i .pdf format.
Hvorfor? Jo det virker jo! De skal ikke tage stilling til nye programmer som design review, samt at de forskellige instanser som er inde over sagen nemmere kan forholde sig til .pdf, end .dwf
Vi sidder alle og håber at .pdf som primært KS format, snart er udfaset og man kan rykke videre til .dwf, hvor der ligger nogle helt klare fordele for alle parter.
Derfor må folk som læser dette indlæg endelig ikke tro at 3D PDF er vejen frem og godt nyt for branchen. For det vil være et skridt tilbage i forhold til vores muligheder i .dwf
– Til studiebrug er 3D PDF jo en fantastisk stærk spiller, specielt ved præsentationer, hvor vi alligevel kører alle vores dokumenter over .pdf.
Det er rigtig fedt at du belyser dette område som vi lærte lidt om sidste år, da vi endelig kan begynde og trække 3D modeller ordentlig ind i præsentationen og give underviserne et bedre billede af hvad vores bygning består af.
Visualisering er ofte nøglen til bedre forståelse!
Så rigtig godt indlæg Dan 🙂
Hej Kenneth
Tak for dine 2 cent.
Jeg mener at det er et rigtig godt med 3D pdf, det er jo ikke alle der laver større sygehus byggeri. Jeg har arbejdet en del med en familieshuse og prøv at for klar bygherre, at han skal hente et program og installere osv. fremfor at han “bare” dobbelt klikker på et velkendt ikon (PDF) og så kan han med det samme se hvad det er, uden han skal til at sætte sig ind i et program som han aldrig kommer til at bruge igen.
Men til brug mellem de forskellige fag grupper (ING ARK Producent osv.) mener jeg også at man skal bruge DXF eller lign da det er bedre.
Jeg er glad for du nævner de helt små byggerier. For kom til at studse over min udtalelse også kunne tælle dem.
Du har selvfølgelig ret i at hr. og fru. jensen i Nyborg, ikke skal have en gang .dwf filer over i design review. Der har 3D PDF også sin fordel når det kommer til visualisering af bygning.
Men lige så snart bygherre + rådgiver vil til at rette tegningsmaterialet til, eller komme med tilføjelser (uanset størrelse af byggeri). Så ser jeg .pdf som et farligt redskab der ikke giver tegnestuen nogen kredit for modellering i 3D.
Tegnestuerne står med den kæmpe problematik for tiden, at 3D objekt modellering tager længere tid at projektere i, end den traditionelle metode. (det er negativt for bygherre)
Der hvor man lige for tiden taber tid er ved rettelser i .pdf.
Vi kan indhente lidt tid ved at få rettelser i .dwf via design review og på den måde minimere bygherrens følelse af tingene går for langsomt.
Jeg ved godt det er lidt off-topic, men det er for at give en forståelse for hvor 3d pdf er hensigtmæssig og hvor det bliver en mulig hæmsko for os. 🙂
Hej I to, tak for en fed blog med nogle virkelig relevante emner.
jeg spørger nok lidt dumt, men Kenneth på hvad måde bruger du Design review, når siger du siger vi kan vinde lidt tid der. nu har jeg selv brugt Design review til KS, men dog godt nok ved at hente en pdf fil ind i programmet og skrevet bemærkninger på.
Men det er jo tydeligt at høre du bruger den på en helt anden måde, kunne det evt. være et blog indlæg?
Hej Nicolaj.
Tak for de pæne ord.
Angående dit spørgsmål, så spørger du skam ikke dumt 🙂
Der er helt klart en mulighed for at vinde tid, ved at bruge Design Review til KS. Dog er der krav til udstyr før at det kan blive rigtig godt.
Min fremgangsmåde omhandler at jeg eksportere mine sheets ud i .dwf format.
Derfra kan jeg køre tegningerne ind i Design Review, hvor KS’en bliver lavet.
Det er der ingen ben i, på nogen som helst måde, og det burde være noget alle kan hitte ud af.
Der hvor tingene rigtig giver mening er når man kører sin rettede tegning ind i Revit via .dwf formatet.
Man kan ligge KS tegningen over sit sheet og lave rettelserne med det samme.
Samtidig kan man køre en form for historik i din .dwf fil, så at KS’en fra en dato ligger som et “lag”, mens at næste KS af samme tegning ligger som et nyt “lag”.
På den måde får man mulighed for at visualisere sin KS proces med den enkelte tegning, digitalt.
I skolemæssig brug tror jeg ikke at Design Review KS er meget nemmere og hurtigere end udprint eller .pdf.
Men i det virkelig liv, hvor tid = penge, så er der store besparelser for de tegnestuer som kører dette ind over deres interne og eksterne KS
Men jeg overvejer lige de næste dage om jeg har tid til et blogindlæg 🙂