Erfaringer fra praktikophold omkring IT

Efter mit praktikhold på en tegnestue i det nordjyske, har jeg skrabet en del erfaringer til mig omkring IT.
Både det at være bygningskonstruktør, og generelle IT problemer i virkeligheden.

Omkring det at være bygningskonstruktør, har jeg oplevet det både er godt og skidt, at være så ensporet med IT programmer på uddannelsen. Et eksempel på det dårlige, er jeg sad til møde med de forskellige entreprenører vi skulle arbejde sammen med, i en konkurrence vi havde vundet. Her er der så krav om der skal laves beregninger i B-Sim energiberegningsprogram. Dette var et krav fra bygherre, som er kommunal. Der blev også nævnt flere ”normale” programmer til dagslys, lyd osv., som de kræver, og har krævet i mange år. Her blev der så kigget på os to fra tegnestuen, da det jo naturligt er noget en de kan, men her måtte jeg melde pas, for havde aldrig hørt om disse programmer, som jo egentlig er normale krav. Det kom meget bag på mig, og det var faktisk lidt flovt, da UCN jo gør en masse for det digitale i branchen.

Til dette kunne jeg personligt fx godt tænke mig en halv/hel dag, hvor vi på uddannelsen blev introduceret til de mest almindelige og brugte programmer på ”markedet”. Vi skal selvfølgelig ikke kunne bruge alle sammen, men bare det at vide hvad det enkelte program er i stand til, ville være en stor hjælp synes jeg.

Igen omkring samarbejde med de forskellige entrepriser, så bliver det brugt oceaner af tid på at eksportere alle tegninger til DWG og PDF, da vi stor set er det eneste sted der bliver arbejdet 100 % kun i REVIT omkring os. Derudover er entreprenørerne begyndte at ringe til os, om vi ikke lige kunne tage mængdeudtag af den og den væg, fordi det jo tager 2 sek. Har selv oplevet nogle enkelte dage, hvor vi faktisk kun sidder og laver de to ting en hel dag, og det er kun fordi entreprenørerne ikke vil ofre de ekstra penge på programmet, samt evt. nogen kurser i REVIT.

Det synes jeg er direkte at udnytte os der følger med på IT området, og prøver at optimere, lave mindre fejl, og komme hurtigst i mål. Det er et emne der er meget relevant synes jeg, da det jo ville spare tid og penge i sidste ende, for alle parter.

For ikke det hele skal være kritik, vil jeg også lige nævne det er en stor fordel, at vi på bygningskonstruktøruddannelsen kun tegner, og arbejder i et tegneprogram. Vi har lige fået en tilskudslønnet udannet arkitekt fra arkitektur & design, og her tegner de i 3 forskellige tegneprogrammer, da de ikke kan beslutte sig til et. De resultere så i dette tilfælde, hvor vi kun tegner i REVIT, at han faktisk ikke kan ret meget deri, men lidt i alle sammen.

Det er selvfølgelig en satsning kun at kunne et program rigtig godt, men hvis man som jeg, har gået direkte efter et sted hvor de kun bruger REVIT, er det en kæmpe fordel, da jeg kan bidrage med en masse hertil.

Jeg ved der er en enkelt eller to fra min årgang, der faktisk er ved og få indført REVIT på deres praktiksted, så det går dog lidt fremad. Men der langt igen, så jeg synes det er vigtigt de kommende praktikanter, som har interesse indenfor tegning, og i det hele taget BIM, at skubbe lidt til de som ikke er så langt fremme endnu. Det er jo ved og blive en større og større del af vores uddannelse, så hvis ikke vi kan bruge den i virkeligheden, er det ikke meget ved og bruge en masse tid på det.

Billeder fra praktik hos Tegnestuen LBB3

This slideshow requires JavaScript.

Dbh.

Jacob Klit Christensen, 6. sem.
Mail: jc4060@ucn.dk
LinkedIn: Klik her

Advertisement

7 Responses to Erfaringer fra praktikophold omkring IT

 1. Michael René Jensen says:

  Hej Jacob

  Dejligt at se lidt og hører lidt fra praktik opholdene.

  Angående software som du ikke havde kendskab til, er det vel en chance at få, for jer som har været ude i den virkelige verden, at vise andre medstuderende…… når nu man fra uddannelse stedet ikke prioritere dette, måske enda ikke har kendskab til.

  Jeg vil tro det er noget mange vil opleve som kommer ud i praktik, da software pakken er stor og kan være meget forskellige fra sted til sted og i dit tilfælde, være forskellig fra samarbejdspartnere også. Og specielt når man fra uddannelse stedet fokusere udelukkende på Revit.

  mvh.

  Michael René Jensen

  2. semester.

  • jacobklitchristensen says:

   Hej Michael.

   Tak for dit indlæg.
   Du har ret i mange ting du nævner, men jeg mener som uddannelseinstitution, skal man være med helt fremme på alle områder. Foruden REVIT, så er der fx BE10, som jeg endnu ikke har hørt nogen bruge i branchen men alle mulige andre. Så tænker jeg bare – Hvorfor lære noget, som ingen kan bruge til noget? Skolen kunne jo fx spørge os praktikanter, om hvad for nogen programmer vi har arbejdet med, og så disktere om de skal bruge et andet program, da branhen jo bruger det meget.

   Med hensyn til at softwapakken derude, så var det måske en mulighed at høre de store kommuner om hvad de bruger for tiden. Fx Frederikshavn som jeg havde meget med at gøre, bruger nogen bestemte programmer, og har gjort det i lang tid. Og selvfølgelig bruger KBH sikkert nogen andre, men ihvertfald høre de “store” derude, og så tage stilling til om det er i den retning vi skal.

   Det er et meget stort enme og der er mange meninger, men godt der er nogen som vil komme med en, for min er helt sikkert ikke den perfekte.
   Så kom endeli med nogen flere forslag til had vi kan gøre, og så må vi tage den derfra 🙂

   Dbh.
   Jacob Klit Christensen

   • Kenneth Højbjerg says:

    Jeg vil lige påpege at BE10 skam blive brugt 🙂

    Ingen kan få energi godkendt deres bygninger uden en BE10 beregning.
    Der kan som eksempelvis Rockwools Energy Design, sagtens eksistere andre programmer… MEN de bygger ALLE på BE10 motoren.

    At skolen så underviser i BE10, kan man jo så godt forstå, da hvis man forstår motoren og dens principper, så er det altid nemmere at lære andre firmaers foretrukne programmer 🙂

    Dalux skriver selv her: http://www.dalux.dk/flx/dk/kompetencer/energi/rockwool_energy_design/

    Samtidig skal man altid have i baghovedet at store dele af byggebranchen ikke er 100% up-to date med software, og typisk ser frem til de nyuddannede kommer ud og kender til de nyeste programmer.
    (Lidt det samme som hvis skolerne skulle droppe Revit, da over 80% af branchen bruger A-Cad)

 2. Kenneth Højbjerg says:

  Hej Jacob.

  Rigtig godt indlæg, og det er fedt at se du har lysten til at “skrive din erfaring og viden” ud til os andre 🙂

  Du skriver at det var en smule flovt, at sidde med til bordet og ikke have kendskab til noget af det software som de brugte på byggesagen. (B sim)
  Jeg syntes slet ikke at man i sådan en situation kan blive flov, da der findes en milliard forskellige programmer og alle parter har deres egne præferencer af program pakker.

  En kommune bruger et setup, en anden kommune bruger et helt andet setup… Samtidig sidder en stor totalenreprenør og bruger deres eget setup, hvor de har egne udviklede programmer integeret.

  Du vil komme ud for denne situation et utal af gange og det samme vil uddannelsesstederne, da de højst sandsynlig ikke vil bruge en masse ressourcer på at holde sig 100% opdateret på hvad der er af relevante programmer, i forhold til hvad de mener er relevant.
  Dit uddannelsessted har allerede en bred vifte af programmer som de introducere jer for, samt en pokkers masse som i får mulighed for at lære det basale i.
  Jeg har i hvert fald aldrig manglet programmer i løbet af min studietid, primært pga. hvor skulle den ekstra tid til at sætte sig ind i et program komme fra? Egen fritid?

  Min ide til hvis i gerne vil introduceres for alle de små specielle programmer, er at alle i klassen får skrevet dem ned de blev introduceret for, og derefter samlet får kontakt til de forskellige producenter.
  Få dem ud på skolen og introducere det for jer, i stedet for at bede skolen om det. De har et langt bedre indblik i det 🙂

  Men rigtig godt indlæg, og glæder mig meget til at læse det næste.

  /Kenneth

 3. jacobklitchristensen says:

  Godt med nogen flere meninger 🙂

  Eftersom “krisen” har sat det kommunale og statslige byggeri igang, for at lave flere arbejdspladser, er der rigtig mange af den slags byggerier. Den tegnestue jeg var på, arbejdede meget med det kommunale, og de har jo nogen bestemte prgrammer der skal følges. Så er det jo ligemeget om alle entreprenørerne bruger noget helt andet. Så fx nu og de næste 2 år, kunne man se på hvad staten bruger, og bruge det, da mange af os sikkert vil komme i berøing med det. Men at bruge et program der måske er 2 der bruger i Jylland, er lidt spild af tid efter min mening.

  Og jeg mener slet heller ikke vi skal kunne flere programmer eller noget, men bare høre om de meste gængse som fx de fleste kommunner, staten og de store tegnestuer/entreprenører bruger.
  En mail eller et stykke papir der lige blev sendt rundt, hvorpå der stod de forskellige programmer, og kort om hvad de bruges til. Det ville være nok for mig ihvertfald. Der behøves som ikke blive lagt det store i det.

  Dbh.
  Jacob Klit Christensen

  • Kenneth Højbjerg says:

   Øverste del af dit svar, har jeg svaret på lidt længere oppe 🙂

   Men ang. sidste del, så kunne det være mega fedt, hvis i i klassen gad at sætte jer ned i 5 minutter og få lavet listen over spændende programmer, og så efterfølgende bruge 1 time på at skrive et lille blogindlæg omkring disse programmer.

   Dermed kommer budskabet og notifikationen ud til rigtig mange 🙂

   • Jacob Klit Christensen says:

    Så snart jeg starter op i skolen igen så skal jeg nok prøve at få noget lavet omkring det 🙂 Vi starter op den 27. Aug.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: