Vidensdeling – En ægte joker for alle parter
11. august 2012 Skriv en kommentar
Vidensdeling…
Et koncept der kan stå som det stærkeste i verden, men samtidig også som det svageste, grunde de mange variabler som kan spille ind.
Det er i sandheden en joker, man aldrig helt kan stole på, da den kan udfylde rollen som medspiller og modspiller, uanset hvilke planer man havde tiltænkt sig med den fra start af.
I mit tidligere daglige skolearbejde og studiearbejde hos IT-Cafeén, har jeg mødt utroligt mange studerende fra alle semester- trin af, og det var altid en fryd at se hvilken entusiasme eller positiv indstilling rigtig mange har til vidensdelings konceptet når man præsenterede det for dem.
Man kunne på de fleste se, at de hurtigt så store muligheder for vidensdeling indenfor Revit og alle dens små finurlige objekter osv. Men lige så hurtigt som den positive indstilling tonede frem, lige så hurtigt kunne den dale og vende sig til en mindre negativ følelse.
Hvad gik der så egentlig galt?
Jeg kan bedst forklare det med en episode jeg selv havde som barn, hvor jeg var så venlig at dele ud af min pakke tyggegummi til alle vennerne, for til sidst ikke at have mere i pakken.
Næste dag i bussen, sad et par af mine venner med en ny pakke tyggegummi, men når man spurgte efter et stykke, så var svaret “nej”…
I sekunderne efter kommer der nogle følelser til overfladen, jeg plejer at beskrive som “Darth Vader” syndromet… (Man er vel lidt nørdet :-))
En trang til at vende sig imod det koncept, man troede på førhen og gøre alt for at sikre sig selv først, i stedet for at sikre dem omkring sig.
Samme følelse står andre med, når de det ene sekund giver viden eller materiale fra sig, for så at få et “nej” fra en man gav viden til tidligere, når man selv kunne bruge lidt hjælp.
Kom tilbage på rette spor – og høst de nemme frugter!
Det er vigtigt at komme tilbage på rette spor og få delt noget viden ud.
Ikke nødvendigvis til dem som giver en dårlige oplevelser med vidensdeling, men i stedet for med dem som er ligesindede, for uanset hvordan man vender og drejer det, så ved man at disse mennesker nok skal give en noget hjælp eller ny viden når man har brug for det.
Specielt når man rammer det punkt i ens studie eller arbejde hvor den personlige udvikling stopper lidt, grundet travlhed med arbejdsopgaver og dermed ikke har tid til at dykke ned i nye områder, som kan give en ny viden.
I sådan en situation vil jeg hellere stå med et godt vidensdelings netværk af ligesindede som kan give en hjælp til udviklingen, fremfor at prøve og bruge unødvendige timer i døgnet på at klare tingene på egen hånd.
Personligt har jeg et par tricks til at sikre mig at den personlige udvikling ikke stopper grundet tidpres med arbejdsopgaver, som jeg gerne vil dele ud med jer.
Sociale forummer:
- Hold øje med ligesindede på sociale forummer (LinkedIn, blogs, BimByen osv) – Og smid en kommentar til deres indlæg, hvis du har noget interessant at give tilbage, eller bare vil rose dem.
- Begynd at del viden ud via de sider som man følger med på – Dem som er ægte vidensdelere vil ofte komme med kommentarer eller konstruktiv kritik.
- Husk på at intet viden er for dårlig til ikke at blive delt!
Selvom man selv mener, at noget ikke er værd at dele fordi det er for simpelt, så skal der nok være nogle som mangler lige præcis din info og viden.
Lokalt netværk:
- Giv sig til kende overfor dem på, eksempelvis ens skole som man ved ikke er bange for at dele viden. (uanset klassetrin).
Før man ved af det, så har man et “privat” vidensdelings-netværk omkring en. - Del løbende viden ud til dem i netværket, og helst sådan at andre udenfor netværket kan se delingen.
Ved at gøre dette, er der potentiale for at andre bliver inspireret og netværket vokser. - Vær ikke bange for at stikke snuden frem og meld viden ud til folk i erhvervslivet – de spørgsmål eller typisk rettelser som kommer tilbage kan give en et nyt syn på sin viden = udvikling!
Jeg har selv høstet en pokkers masse nemme frugter på at udføre ovennævnte punkter.
Emner igennem studiet som jeg ikke var stærk i, kendte jeg altid nogle som nok skulle kunne hjælpe en og det var ikke nødvendigvis andre studerende men også folk fra erhvervslivet.
Den tid man sparede ved hurtigt at kunne spørge andre, kunne så bruges på at dele viden ud man selv føler sig stærk i og dermed gives der noget tilbage.
Dette er i bund og grund mit syn på vidensdeling og hvorfor man bør komme igang med det, for før eller siden vil man sidde i en situation hvor man ville ønske at kunne trække på andres ekspertviden og være 100% sikker på at finde et svar
Men husk på “vidensdeling vil altid være en joker”
/Kenneth Højbjerg
Mail: kenneth.hoejbjerg@gmail.com
LinkedIn: Klik her