De Digitale Dage – Arkitekt, 2. dag
11. april 2013 Skriv en kommentar
Den anden digitale dag er slut, og jeg har igen indfundet mig ved computeren for at give et kort resumé af dagen, set gennem arkitektens briller.
Dagen startede som den foregående med et par taler, b.la. var Kim Knudsen (Tech Collage Aalborg) og Kjeld Svidt (Aalborg Universitet) på taler stolen. Som et lille “sjov” afbræk var også de to projektlederne for de 2 cases oppe ved talerstolen og give en kort breifing, af hvor vi befandt os i forhold til planlen.
Som jeg skrev i går, havde jeg en forventning til at dagen i dag, skulle gå med kvalitetssikring/kollisionskontrol af tegningsmaterialet gennem CAD-Q’s Naviate, og herefter at føre BIM modellen fra informationsniveau 00-02, op på informationsniveau 03-04.
Jeg startede dagen ved, sammen med en af casens BIM Koordinatorer, at demonstrer for de forskellige gruppeledere, IDM folk og projektlederen hvordan vi skulle bruge Naviate til kvalitetssikringen/kollisionskontrol (Herefter kaldet KS/KK).
Det skulle imidlertid vise sig at være det eneste vi fik arbejdet med Naviate den dag, for efterhånden som de forskellige fagmodeller (Arktiekt model, Ingeniør model osv.) blev sendt til KS/KK, stod det klart at vi havde lavet en brøler.
Kort fortalt bestod vores fejl i at arkitekten havde lavet en model, ud fra en model stillet til rådighed af bygherren, denne nu redigeret model er så i løbet af 1. og 2. digitale dag løbende blevet delt via iBinder.com.
Konstruktions og installations ingeniørerne hentede så denne model ned, og tegnede videre på den. Da der så skulle udføres KS/KK havde vi i 4 forskellige fagmodeller, 4 stort set ens modeller hvilket betød at BIM folkene fik fejlmelding alle de steder hvor ydervægge, indervægge, døre osv. overlappede. Dette genererede en fejlliste så lang at det formenligt ville tage en måned at komme igennem.
Heldigvis for et event som De Digitale Dage, sker den her slags fejl, vi er her jo for at lære – det gjorde vi i dag!
En fed ting ved De Digitale Dage er at der konstant er erhvervsfolk tilstede, som gerne deler ud af sine erfaringer, og i dag var ingen undtagelse. For mens vi sad og diskuterede problemstillingen mht. de 4 ens modeller, kom Kenneth Højbjerg (BIM Manager hos Bjerg arkitektur) og fortalte hvordan de arbejder med b.la. fagmodeller og kollisionskontrol. Det vil jeg gemme til et blogindlæg på et senere tidspunkt.
Al denne ståhej, med KS/KK, gav os tilgengæld mulighed for at arbejde lidt mere intenst med at få modellen op på informationsniveau 03-04, og vi fik i den sammenhæng sendt noget materiale ned i et par workshops.
Jeg afsluttede dagen, med et foredrag af Martin Romby (Aarhus arkitekterne) og Stig Brinck (NIRAS), om BIM koordineringen på udvidelsen af Rigshospitalet, og med tanke på de problemer vi havde mødt tidligere på dagen mht. BIM koordinering, var det aktuelt og spændende at se hvordan de styrede et så stort projektet.
Foredraget sluttede af med en spørgerunde, og snakken faldt på et tidspunkt på kompleksiteten i at få programmer som Revit ud på tegnestuerne, da det mange steder stadig er AutoCAD som er i højstolen. Til dette svarer Stig Brinck, henvendt til erhvervsfolkene i lokalet, at hvis de skulle være så heldige at de i firmaet stod og skulle ansætte en mand eller to, så skulle de efter hans mening ansætte en nyuddannet fra UCN T&B, for så ville man få en som kender til de nye programmer og som vil presse på for at få dem i brug.
Jeg har vedhæftet en video konkurrence video som blev vist under foredreget så man kan få en ide af havd det drejer sig om.
/Anders Voergaard
4. sem. Mail: 1010957@ucn.dk
LinkedIn: Klik her