Digital fremlæggelse er en sjov størrelse. Part 2.

Jeg har siddet lidt i weekenden og læst mit første indlæg igennem en del gange, for at se om det gav mening og hvordan man kunne bygge videre på det indlæg. Jeg kom så i tanke om en samtale i klassen jeg overhørte for nogle dage siden omkring digital fremlæggelse og hvilke programmer og fremgangsmåde med programmerne som man skulle kunne for at få et godt power-point show strikket sammen uden de store kvaler undervejs.

Jeg vil gerne dele mine erfaringer med hvad jeg gjorde fra “ophængningsfasen” og til den store dag (eksamen).

Lige som det sidste indlæg vil jeg sætte det op i punkt-form, da i så selv kan vælge de emner ud som i måske har interesse i at høre om. Punkterne vil stå efter program og vil blive opstillet i rækkefølge efter hvornår programmet bliver relevant i forhold til ophængningsprocessen. Nogle af de programmer som vil blive nævnt og beskrevet er betalingsprogrammer som jeg selv har. Men jeg vil linke til open-source (gratis) programmer som kan præcis det samme.

Scanning af dokumenter/tegninger på printer. Ja det er ikke på sin vis et program der er tale om. Men ikke destomindre var det et kritisk punkt for mit eget vedkommende. “madpapirs” skitser er stadig en skitseform som mange holder sig til og med god grund! Jeg skitserede sidste semester med en blød blyant. Dette ville vise sig at være dumt når det kom til scanningen, så jeg kunne få mine skitser over på pdf format og efterfølgende rigtigt arkiveret.

Selvom printerne på skolen er gode nok til det arbejde vi har med at gøre, så kan skitser tegnet med blødt bly være svære at få til at stå skarpe og præcise på en scannet tegning. Efter et par uger med skitsering forsøgte jeg med nogle forskellige tykkelser af tuscher nede fra boghandlen. Jeg tør godt sige at tegningen står langt kraftigere med tusch end blyant for mit vedkommende. Dette er selvfølgelig en smagssag. Men det skal være i ens baghovede under skitseringsfasen at få tegnet kraftige streger uanset om man bruger blyant eller tusch.

Cutepdf. (revit sheets til pdf. format) Når nu ens revit sheets står færdige og klar til udprint, så er dette lille program en løsning til at få hevet sheet’ene ud på pdf uden at skulle printe først.

Programmet installere sig selv som en virtuel printer som man derefter kan tilvælge under printer inde i Revit eller hvilket som helst andet program hvor man ønsker at printe ud fra. Man sætter sit dokument op på samme måde som altid og trykker print. Derefter kommer en pop-up frem hvori man kan bestemme placering og navn på pdf. filen.

Gratis program: http://www.cutepdf.com/ (Vælg writeren som ligger øverst på listen.)

Nitro pdf professional. (dokument konvertering til pdf. samt redigering af dokumentet) Da min gruppe og jeg var færdig med projektet, havde vi 239 relevante filer som skulle bruges i vores power-point show. Det var eksempelvis Word, Excel, Project, Revit-filer. For at holde alle filer til en standard (pdf.) så brugte vi i dette tilfælde Nitro pdf til at konvertere med.

Grunden til at vi brugte et “købe-program” til denne opgave er at vi efter konverteringen har mulighed for at redigere i pdf. dokumentet, så det bliver stillet rigtigt op. Dette gælder eksempelvis drejning af dokumentet. Ofte står dokumentet på hovedet eller bare lige skal drejes 90 grader til højre. En anden god grund til vi brugte et “betalings-program” var så vi kunne sammensætte flere forskellige pdf. dokumenter i et samlet dokument. I vores tilfælde var det for at sætte skitser -> kvalitetssikring -> færdig tegning, sammen i et dokument, så lærerne nemmere kunne se vores proces.

Gratis program: http://www.freepdfeditor.net/ Et lille nemt program hvor der er forklaringer til de forskellige funktioner.

Microsoft PowerPoint. Hvis man har læst min part 1, omkring digital fremlægning, så vil jeg anbefale man hopper hen til TO DO listen og læser delen med power-point og oprette et mappesystem og så hyperlinke, fremfor at loade filerne ind i power-point showet.

Inden man begynder på powerpoint anbefaler jeg at man gør sig klar over hvilken opsætning man vil køre af enten mappe system eller loade filer ind. Jeg forklarer omkring hyperlinkning, da det er min personlige holdning at det er mest holdbart og sikrest når det kommer til back-up. Når dette er på plads og man vil til “ophængningen” så begynder man med at bestemme om man vil køre efter en skabelon fra nogle ældre semestre, eller om man vil sætte sin helt egen op fra bunden af. Min anbefaling er at bruge en skabelon første gang, da der efter min mening er nok problematikker første gang.

Når man har enten valgt en skabelon eller bygget sin egen op, så kan man begynde at sætte billeder ind med forsiden af ens pdf. filer. Dette gøres på 2 måder.

– Enten ved at åbne pdf dokumentet, tilpasse den siden og trykke printscreen. Derefter ligge det over i Paint, beskære det til og trykke ctrl+c, og så gå over i power.point og trykke ctrl+v. Man får så billedet med over og derefter kan man så beskære det til i de rigtige højder og bredder via billedformat.

– Den anden metode er at åbne pdf. filen i sin pdf viewer, lade vinduet stå åben på sit skrivebord. Hoppe over i power-point og trykke på skærmbillede under indsæt. Billedet vil så komme derind og man kan så i power-points egen beskæring, redigere billedet til de korrekte mål.

Når man så har fået sat billedet det korrekte sted, så højreklikker man på billedet og trykker på hyperlink. I det pop-up vindue kan man der navigere sig selv hen til den konkrete fil og tilføje den til billedet. Når man så er inde i dias showet og trykker på billedet, så åbner den pdf. filen.

Gratis program: http://download.openoffice.org/index.html (En samlet “office” pakke, hvori programmet “impress” kan det samme som power-point)

Dette har været en kort gennemgang af programmerne som jeg og min gruppe har brugt undervejs i de sidste 3-4 dage op til eksamen. Vi har bagefter draget os nogle erfaringer omkring dette og snakket det igennem om hvordan vi følte processen gik. Det som “ramte” os hårdest var helt klart “slavearbejdet” som der ligger i at indsætte billede -> beskære -> hyperlinke. Dette kan tage lang tid og vi anbefaler ikke at man begynder på at sætte hele sin fremlæggelse op 3-4 dage inden, da der opstår mange ting som bare tager ekstra tid.

Fase opdel fremlægningen, så man får startet op på sin power-point show allerede fra slutning af første fase af jeres projekt. På den måde får i sat det bedst muligt op og undgår 2-3 dage med hyperlink og beskæring. (vi har tvunget os selv til dette!)

Jeg håber denne lille “guide” kan hjælpe fremover, samtidigt håber jeg der kommer en del råd og fif fra folk af så jeg også kan blive klogere på området 🙂

Der vil snarest muligt blive lagt en video ud, hvori jeg filmer hele processen fra at printe et sheet ud i pdf -> redigere det til -> tilføje skitser i samme fil -> arkivere i en fremlægningsmappe -> tage billede og indsætte i PP -> beskære og hyperlinke -> få hyperlink til at virke. Så hold øje med bloggen hvis det har interesse.

/Kenneth Højbjerg, bk5b F2011

Advertisement

2 Responses to Digital fremlæggelse er en sjov størrelse. Part 2.

 1. Simon Fiele says:

  Godt indlæg, som beskriver godt, hvad man skal gøre i forhold til digital eksamen. Jeg har bare lige nogle små kommentarer til dit indlæg.
  Du skriver, at i brugte nitro for at lave Word, Excel, Project filer om til pdf. Der ved jeg at de har indbygget inde i Save-as, at man kan vælge og gemme den i pdf format.

  Nu har jeg aldrig brugt Nitro pfd professionel, men har brugt adobe pro 9, som også kan flette flere pdf filer sammen, samt dele en pdf-fil op i flere dele, og det man kan også få den til at rotere så det passer.
  Desværre er dette også et betalingsprogram.
  Har man adobe pro 9, slipper man også for at have cutepdf, da man kan vælge “adobe” under printervalg” som så gør det samme som cutepdf.

  Man slipper også for at skal tage screenshots af det dokument man vil have ind i sin power-point. Der kan man inde i adobe pro 9 gå ind under fanebladet tool –> select & Zoom og vælge snapshot tool. Så markere man det man vil have kopieret. (Den kopiere automatisk) så går man ind i power-point og trykker Ctrl+V og så retter størrelsen på den osv.

 2. Kenneth Højbjerg says:

  Du har helt ret i at man inde i Microsoft’s programmer kan gemme som pdf fil i stedet for doc. eller docx.
  Men grunden til vi brugte Nitro til at konvertere til pdf format var for IKKE at åbne samtlige dokumenter og gemme om på ny.
  Så er det bare nemmere at bruge eksempelvis Nitro til at markere alle dokumenter -> højreklikke -> tryk på konverter.

  Vi holdte alle dokumenter redigerbare (i docx format) på projektwebben helt frem til vi kunne lukke fasen. Da hvis vi lavede dem om pdf med det samme og fandt fejl, så skulle vi alligevel have fat i den redigerbare format, ændre og gemme som pdf på ny. (Dobbeltarbejde).

  Grunden til jeg nævner Cutepdf er primært til Revit tegninger. Adbobe eller Nitro er IKKE billige programmer at investere i, så det ville være at foretrække et gratis program som Cutepdf til at udprinte sine tegninger med.

  Vedr. snapshot tool’et i adobe kontra min egen metode med paint osv. Så er jeg selv blevet klogere siden sidst.
  Hvis jeg åbner en pdf. fil, zoomer så siden passer på skærmen. Så kan man bare trykke “print screen” -> hoppe over i PP -> ctrl+v -> og så har man billedet derinde, som så bare skal skæres til som man normaltvis skal.

  Men godt med noget respons 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: